Doğumdan Üç Yaşına Kadar Steiner/Waldorf Erken Çocukluk Eğitiminin Temel Özellikleri

Hayatımızın ilk üç yılı eşsizdir. Çocuk ihtiyaçların karşılanmasına dayalı olarak dünyaya karşı tamamen açıktır ve güven duyar. Üç yaş altındaki çocukların bakımı özel nitelikler gerektirmektedir. Küçük yaş çocukların bakımı kendini sürekli geliştirmek isteyen yetişkinler gerektirir.

Çocukların ihtiyaçlarını anlayarak ve saygıyla karşılayarak günlük yaşamı şekillendirebiliriz. Bu anlayış bizim yaklaşımımıza ve aktivitelerimize nüfuz etmelidir. Yetişkin, rol model olmanın ne anlama geldiğinin farkında olması gerekir çünkü çocuk öğrenme yolu olarak taklit eder.Çocuğun bakımını yapan ile çocuk arasında yakın ve sürekliliği olan bir bağlanma ilişkisi kurmak önemlidir.

Bilinçli bir günlük ritm vasıtasıyla çocuk yaşama yöneltilir, bu ritm de gerçek ve anlamlı işlere dayanmalıdır. Ayrıca çocuğun dış dünyayı keşfetmesi, başkalarıyla tanışması, kendisiyle buluşması, duyularının gelişimi, özellikle dokunma, yaşam, hareket ve denge duyusunun gelişimi için serbest zamana ihtiyacı olduğunu göz önünde bulundurmalıyız.

Eğitim Prensipleri:

1. Yetişkinin yaklaşımı:

Çocuğa ve yaşama karşı güven, açıklık ve şükran yaklaşımını benimsemek önemlidir. Hem kendi için, hem bireysel yeteneklerin gelişimi için günlük işlerin (yemek yapma, temizlik, yıkama ve bahçecilik) ve yürüyüşün ve doğanın keşfi gibi anlamlı aktivitelerin önemini kavramak gereklidir.

2. Çocuğun çevresi:

Çocuğun ihtiyaçlarını karşılamak için, çocuğun çevresinin sakin, sade, sıcak ve huzurlu olması gerekir. Çevresinin güvenli keşfe izin vermesi gerekir. Oyuncaklar sadeve doğal malzemelerden oluşmalıdır.

3. Ritmik günlük yaşam:

Çocuğun aşağıda geçen ihtiyaçlarının anlaşılması ile ritmik günlük yaşam şekillenir:

  • Uygun bir ortamda uyku miktarı ve kalitesi
  • Sağlıklı beslenme
  • Hareket ve günlük aktivite olarak yürüyüş ile doğayla buluşma
  • Şefkat, farkındalık ve neşe ile çocuk bakımı
  • Bu şekilde çocuk kendini güvende ve emniyette hisseder, sonucunda çocuk sağlıklı öz benlik geliştirebilir.
4. Yetişkinlerle Karşılaşmalar:

Çocuk çevresindekilerle bağlantı kurarak dünya ile ilişki kurmayı öğrenir. Bu nedenle, çocuklarla veya yetişkilerle herhangi bir karşılaşma saygılı, şefkatli ve profesyonel olmalıdır.

Sağlıklı çocuk gelişimi en çok topluluk bağlamında ebeveynler, eğitmenler ve çocuklar arasında sağlıklı sosyal ilişkiler ile ortaya çıkar. Waldorf eğitmenleri bakımları ve aktiviteleri ile çocukların çevresinde böyle bilinçli, işbirliğine açık topluluklarlar yaratmak için çalışırlar.

Yuvamızda 6-18 aylık bebekler ve 1,5-2,5 yaş arası çocuklar için Waldorf pedagojisinden esinlenen ebeveynli oyun gruplarımız bulunmaktadır. Oyun gruplarımız hafta içi ve hafta sonu 10:30-12:30 saatleri arasında ve haftanın belirli günleri 15:00-17:00 saatleri arasında yapılmaktadır.

Oyun grubumuzda Waldorf pedagojik yaklaşımını benimsiyoruz. Oyun grubu akışı serbest oyun zamanı, şarkıların söylendiği ve parmak oyunlarından oluşan çember zamanı, meyvelerden oluşan atıştırma zamanı ve bahçede serbest oyundan oluşmaktadır. Oyun gruplarımıza aylık kayıt almaktayız.

Oyun grubumuza kayıt için hercocukbirevren@gmail.com’a yazabilirsiniz.

Yuvamız hakkında bigi almak ve iletişim listemize kaydolmak için aşağıdaki formumuzu doldurabilirsiniz. Online form: https://goo.gl/forms/rOa5v88fd6OWrm4k2